WAAROM SPORTMASSAGE

Massage_6

Bloedcirculatie

Weerstand

Ontspanning

Massage zorgt voor een goede doorbloeding, wat voor ons lichaam van vitaal belang is. Via het bloed worden voedingsstoffen naar de cellen vervoerd en afvalstoffen afgevoerd. Ook in de spieren is een goede doorbloeding van essentieel belang. Om goed te kunnen functioneren heeft een spier voedingsstoffen en zuurstof nodig en maakt het afvalstoffen aan in de vorm van melkzuur.  Normaal wordt dit melkzuur goed afgevoerd door de bloedvaten in de spier, maar soms kunnen er zogenaamde ‘knopen’ ontstaan. Een knoop, ook wel triggerpoint genoemd, is een bundeltje spiervezels wat als het ware aan elkaar blijft plakken en niet meer soepel in en uit elkaar beweegt. In zo’n knoop hoopt melkzuur zich op, wat een moe en zwaar gevoel geeft in de spier. Die knopen zorgen ervoor dat de spier zich op sommige plekken gaat verkorten en daardoor kan trekken aan het uiteinde ervan, de pezen. Door middel van massage worden deze knopen uit de spieren gehaald, waardoor het melkzuur kan worden afgevoerd en de pijn en het zware gevoel verdwijnen. 

Massage levert een belangrijke bijdrage aan ons afweersysteem. Door te masseren neemt de hoeveelheid witte bloedcellen in ons bloed toe. Deze witte bloedcellen helpen om infecties en virussen te bestrijden. Ook verlaagt een massage het stresshormoon cortisol. Als cortisol te lang in het lichaam aanwezig is, is dat ongunstig voor de weerstand. Des te sneller het lichaam tot ontspanning komt, des te sneller het herstel zat plaatsvinden.

Massage bevordert de aanmaak van serotonine en oxytocine, beide feelgoodhormonen die rust, ontspanning en een fijne gemoedstoestand opleveren. Door het aanmaken van deze stoffen komt niet alleen het lichaam maar ook de geest tot rust, waardoor er meer rust en overzicht gaat ontstaan. Pijn en stress maken plaats voor ontspanning en een gevoel van geluk. Masseren ontspant en ontspanning maakt gezond!

 

Bijscholing Manuele Lymfe Drainage
50989362_2435222206551481_2306148664856281088_o
Sportmassage behandeling